Kun je liefhebben met je verstand? Het boek Dat had je niet gedacht – vriendschap met God in de westerse wereld laat zien dat ons verstand gemaakt is om mee lief te hebben. Alleen als je het daarvoor gebruikt functioneert het optimaal. Dat is zo in alle kanten van het leven, maar in het bijzonder ten opzichte van God. Het boek is een product van zo'n twintig jaar wikken en wegen, ups en downs, en vele ochtend- en avonduurtjes. Neem de tijd en spiegel je eigen gedachten en leven. Gebruik jij je verstand om lief te hebben?
De tijdlijn maakt duidelijk dat God door alles heen werkt aan een eeuwig verbond van liefde. Hij wil een vertrouwelijke band opbouwen met mensen zoals jij en ik. Een vriendschap. Maar een vriendschap werkt natuurlijk alleen als het van twee kanten komt. Dat is naar God toe niet anders. Daar wordt het spannend. In de westerse wereld willen wij namelijk altijd zélf de toon zetten. We volgen altijd en overal ons eigen inzicht, of het nu gaat om levensvragen, eigen plannen of wetenschap. Dat heeft er op grote schaal voor gezorgd dat het contact tussen God en mensen helemaal op slot is geraakt. Kan de vriendschap met God nog wel tot bloei komen op westerse bodem?
Dat had je niet gedacht zoomt apart in op moderne wetenschap. Tijdens de moderniteit zijn wetenschap en christelijk geloof in conflict met elkaar gekomen. Inmiddels lijken de kaarten geschud. Het is ‘de wetenschap’ die ons vertelt hoe het leven echt in elkaar zit. ‘Het geloof’ is mooi voor de persoonlijke beleving van dingen. In dit boek wordt uitgelegd dat het toch echt heel anders zit. Op grond van het wiskundig karakter van ons verstand wordt uitgelegd welke stappen wij in een denkproces doorlopen. Dat levert een heldere definitie van wetenschap op. Aan de hand van die definitie kunnen we een aantal belangrijke vragen beantwoorden. Wat kunnen wij weten? En wat hebben geloof en vertrouwen daarmee te maken? Dan blijkt het toch heel anders te zitten dan ons vaak geleerd wordt!
Is het mogelijk om wetenschap en de Bijbel te combineren? Zeker wel! Sterker nog, je zult ontdekken dat de combinatie van wetenschap en de Bijbel niet alleen mogelijk is, maar onverwacht krachtige resultaten oplevert. Het boek geeft daar niet alleen uitleg over, maar komt ook met aansprekende voorbeelden. God heeft ons niet voor niks een verstand gegeven om Zijn wereld te begrijpen!
Ik hoop boven alles dat de inzichten uit het boek je helpen om de deur naar God op een kier te zetten, juist op die momenten dat nog niet al je eigen vragen zijn beantwoordt. God geeft je volop de ruimte om zelf te denken. Dat is mooi. Maar de vraag mag ook wel eens andersom gesteld worden. Moeten eerst altijd al je eigen vragen en problemen opgelost zijn, vóórdat je een keer naar God wilt luisteren? Of mag Hij Zich ook op Zijn eigen tijd en wijze in je leven mengen, je gedachten vernieuwen, een belangrijke vraag in je hart naar boven brengen? Want pas dan kan de vriendschap met God, door Zijn liefde en genade, tot bloei komen in jouw leven.
Ga de uitdaging aan, koop het boek en leer zelf om God lief te hebben met heel je verstand. Hieronder voor het gemak een link naar bol.com (maar het is natuurlijk ook bij elke andere winkel of boekhandel te bestellen). Veel zegen en plezier gewenst!
Peter Groot is getrouwd, vader van vijf kinderen en werkt als business controller voor een internationaal zakelijk dienstverlener. Hij heeft theologie en filosofie gestudeerd en doet al jarenlang onderzoek naar de relevantie van de Bijbel ten opzichte van de postmoderne cultuur waarin wij leven. Zijn passie is te laten zien dat écht contact tussen God en mensen veel mooier, dieper en interessanter is dan het volgen van een zelfbedacht leven. Op deze website geeft hij bezoekers een kijkje in de wereldgeschiedenis door de lens van de Bijbel.